Fie că preferi să-ți realizezi propriile retușuri ale articolelor vestimentare, fie că ești la început de drum în domeniul croitoriei, vei avea nevoie de o mașină care să te ajute să obții cele mai aspectuoase cusături, să te ocupi de brodat sau de surfilat fără probleme și să îți faci treaba în liniște, rapid și eficient.
Dacă nu ai mai deținut un astfel de dispozitiv, vei concluziona că e destul de dificil să alegi unul pe cont propriu, mai ales când sunt atâtea indicații tehnice pe care trebuie să le respecți, iar diversitatea modelelor prezente pe piață poate fi un factor intimidant. Indiferent de ce tip de mașină cauți, profesională, simplă sau industrială, va trebui să analizezi foarte atent câțiva factori decisivi în selecția unei piese cu un coeficient calitativ mare. Abia după ce i-ai verificat, poți începe să cauți unde se găsesc mașini de cusut la un preț bun.
Nivelul de experiență
Va separa dispozitivele în: mașini pentru începători, modele pentru avansați și experți și aparate de utilizare la scară industrială. Vrei să înveți cum să controlezi direcția cusăturilor și cum se execută câteva procedee de bază? Poți începe cu o mașină convențională simplă, care îți permite doar câteva funcții și opțiuni. Acest gen de produs are dimensiuni reduse și poate fi o jucărie excelentă pentru exercițiu, însă nu te va ajuta prea mult după ce treci de faza de învățare. Din punctul de vedere al costului de achiziție, vei găsi cu ușurință modele accesibile.
Dacă vrei o mașină casnică de utilizare frecventă și pe care să te bazezi că va lucra aproape cu orice tip de material, implicând și opțiuni complexe, trebuie să alegi un articol profesional. Acesta va costa ceva mai mult, însă își va face treaba excelent și va avea o eficiență și o durabilitate mai mare decât o piesă mică.
Poate costa destul de mult, motiv pentru care va trebui să te pregătești cu un buget destul de generos, dacă dorești un model ce să poată fi întrebuințat la diverse aplicații (acoperire, brodare, coasere, matlasare, surfilare). Pentru micii producători și atelierele de croitorie recomandăm mașinile industriale, care sunt capabile să lucreze cu orice țesătură și să facă toate finisajele de rigoare pentru a obține o piesă vestimentară, trecând-o prin toate etapele de creație. Ele au bineînțeles și un preț pe măsură, motiv pentru care ți le vei permite destul de greu și pe cele mai ieftine din această categorie, dacă nu ai un buget mare la dispoziție.
Tipurile de aplicații
Toate mașinile de cusut îți oferă posibilitatea de a acoperi cu ață diverse porțiuni, astfel încât la final să ai rezultatele dorite. Însă, dacă intenționezi să faci mai mult decât atât și anume, să brodezi (să coși în relief), să matlasezi (să căptușești cu un material mai gros) sau să surfilezi (să întărești marginile), asigură-te că achiziționezi un model care să-ți permită și întreprinderea acestor tipuri de acțiuni.
Mecanismul
Categorisește produsele în două variante: mecanice și electrice. Pentru utilizatorii ce preferă să controleze constant procesul de lucru, recomandăm o mașină manuală, care funcționează cu o pedală și curea, elemente ce angrenează mecanismul intern pentru a pune în mișcare acul. Bineînțeles, ca să stăpânești o astfel de piesă îți trebuie capacități de coordonare foarte bune, pentru că pedalezi continuu, în timp ce miști materialul, ca acul să execute cusăturile. În cazul în care vrei mai multă lejeritate în lucru, vei alege o mașină electrică, cu motor astfel propulsat, pe care o controlezi fie prin pedală cu fir, fie pe baza unui panou de control.
Cele de jucărie vor funcționa cu baterii, însă mai există o versiune, anume cea computerizată, de ultimă generație, ce încorporează un microprocesor ce permite programarea acțiunilor executate și setările digitale. Pentru acest tip de model vei face și niște cheltuieli pe măsură, iar asta o spun foarte multe păreri despre cele mai bune mașini de cusut.
Suveica
Poate fi verticală sau orizontală. Aceasta este piesa pe care se înfășoară ața ce va fi trimisă ulterior acului și necesită umplerea periodică cu fir. De aceea, e important să știi cum să o detașezi și re-atașezi întregului mecanism.
Dacă nu ești la prima utilizare a unei mașini de cusut, cu siguranță că ai mai folosit suveici verticale și te vei descurca de minune cu așa ceva. Acestea se întrebuințau foarte frecvent până în jurul anilor 2000. Piesele sunt ceva mai greu de poziționat în interiorul mecanismului după ce au fost scoase și nici nu îți permit să vezi când s-a terminat ața, iar la capitolul întreținere au nevoie să fie unse frecvent cu ulei.
Dacă vrei mai mult confort, alegi una orizontală și ai toate șansele să o găsești la o mașină de ultimă generație, căci majoritatea au fost echipate, mai nou, cu suveici orizontale din teflon, ce se introduc rapid în mecanism, fără eforturi și permit utilizatorului să vadă în orice moment ce cantitate de ață e înfășurată.
Materialele
Ai în vedere și materialele din care este realizată această piesă. Metal – întrebuințat pentru modelele care au și carcasă fabricată tot din acest material. E rezistent în timp și la diversi factori, dar e mai costisitor. Plastic – nu e foarte durabil, dar va face față dispozitivelor ce dețin o carcasă realizată tot din plastic. Bobinele confecționate din acest tip de material sunt foarte ieftine și ți le vei permite cu ușurință.
Funcțiile
Cea mai bună mașină de cusut vine la pachet și cu o serie de opțiuni ce o fac să fie simplu de întrebuințat, dar și versatilă:
- Infilare automată – cu ajutorul acestei caracteristici, ața este introdusă rapid în ac, fără a mai fi necesar să faci tu acest lucru.
- Reglajul distanței dintre ac și platforma mașinii – detaliu ce contribuie la adaptarea activității de cusut în funcție de ce anume dorești să faci.
- Brat mobil – apreciat în momentul în care e nevoie să coși în cerc, deoarece îi permite acului să facă acest lucru.
- Prindere în șapte puncte – prezentă pe mașinile care matlasează.
- Creare de butonieră – îți va da posibilitatea de a coase chiar și nasturi.
- Triploc – surfilează cu 1 ac și 3 fire.
- Brodare – pentru cusături în relief, care să aibă un aspect deosebit.
- Reglajul lățimii și pasului de cusut – va permite o adaptare a mașinii în funcție de material sau de ce anume vrei să faci.
- Iluminare – pentru a putea observa chiar și cele mai mici detalii.
Accesoriile
În momentul în care comanzi un astfel de produs, el poate fi livrat cu o serie de articole ce îți vor ușura munca: ace universale și speciale, limitatoare magnetice (creează margine uniformă pentru material), piciorușe speciale (pentru diverse procedee; pot stăpâni mai multe tipuri de material, indiferent de textură sau grosime), bobine etc. Indiferent de opțiunea ta, vei ști acum în ce mod să alegi o variantă ieftină și de calitate. Dacă dorești să comanzi online, deoarece se găsesc o mulțime de mașini de cusut la prețuri bune, primești același tip de garanție și ai și avantajul de a putea returna dispozitivul, în cazul în care nu corespunde necesităților tale.